Množenie sukulentov a ich výsev

05.04.2012 18:25

      Množenie sukulentov je veľmi zaujímavou činnosťou. Poznáme tri spôsoby množenia a to výsev semien, zakorenie odrezkov a odnoží a vrúbľovanie jednotlivých časti rastlín. Všetky tri spôsoby množenia majú svoju techniku a technológiu a potrebujú určitú výbavu a pomôcky.

      Výsevy sú dôležité pre získanie väčšieho počtu zdravých rastlín. Najviac prepracovanou oblasťou je výsev kaktusov, u ostatných sukulentov sú niekedy výsevy komplikované a väčšinou je to skôr otázkou náhody ako zámeru. Pochopiteľne časom aj tu získame potrebné skúsenosti a výsevy budú uspokojivé. Semienka, ktoré chceme používať na výsev, musia byť čerstvé, čisté a podľa možnosti z overených zdrojov, aby sme mali istotu, že vyklíčené semenáče budú patriť k druhu, ktorý sme chceli získať do zbierky.

      Samozrejme aj pri výsevoch boli vypracované rôzne spôsoby a každý sukulentár tvrdí, že jeho spôsob je najlepší. Pri dodržaní základných vecí môže mať úspech aj začiatočník. Ako výsevnú nádobu si vyberieme podľa množstva druhu a počtu semien. Najviac vyhovujú nízke misky z umelej hmoty, ako napr. dózy od nanukov. Takéto dózy majú priesvitné viečka, ktoré prepúšťajú dostatok svetla pre semenáče. Do misiek nasypeme vhodný substrát, ktorý môže byť jemný štrk, piesok, rašelina, lignocel (ja osobne používam lignocel), perlit, alebo zmes týchto látok. Výsevná zemina musí byť sterilná. To dosiahneme tým, že zeminu dáme na pár minút do mikrovlnky.V prípade lignocelu nemusíme robiť takéto opatrenia, lebo je to neutrálny, sterilný materiál, veľmi vhodný na výsev kaktusov.

      Pripravený substrát nasypeme do misky, ktorá má zospodu malé dierky, ktoré umožnia odtok prebytočnej vody a prísun vody pri namáčaní. Zo zeminy stačí pár centrimatrová vrstva, musíme myslieť aj na priestor pre vzduch a rastúce semenáče. Povrch rozdelíme pásikmi z umelej hmoty na niekoľko sekcií. Do týchto sekcií nasypeme semená, ktoré paličkou opatrne zatlačíme do substrátu a okamžite označíme vhodným spôsobom, aby sme od začiatku vedeli semenáče  odlišovať od seba, neskôr to bude veľkým problémom, hlavne keď sme vysievali podobné druhy. Po skončení výsevu misku zakryjeme priesvitným viečkom a celý výsev položíme do nádoby, kde máme pripravenú vodu na zavlažovanie. Takto pripravenú nádobu s výsevom uložíme na svetlé a teplé miesto, podľa možnosti nie na priame slnko, lebo semená a vyklíčené semenáče sa môžu uvariť. 

      Po niekoľkých mesiacoch sú semenáče dosť veľké na pykýrovanie. Pripravíme si plochú misku, do ktorej dáme substrát, ktorý používame pri pestovaní ostatných sukulentov. Substrát musí byť suchý v obidvoch prípadoch, tak ako pri semenáčoch nachystaných na pykýrovanie, ako aj na pykýrovanie. Pinzetou opatrne vyberieme po jednom semenáči a miernym tlakom ich s koreňom dole zatlačíme do pripravenej zeminy. Semenáče sadíme do radov, ktoré sú vzdialené od seba ako je priemer semenáčov. Nariedko sadené semenáče rastú pomalšie, husto sadené rastlinky si vzájomne pomáhajú. Ak skončíme s jedným druhom, okamžite ich označíme. Keď to bude potrebné a semenáče sa v miske začnú tlačiť, znovu ich prepykýrujeme podľa hore uvedeného návodu.