Kedy začínajú kvitnúť ferokaktusy?

14.07.2012 11:14

                              Rôzne staré ferokaktusy v skleníku počas zimovania.    

      Počas dlhých zimných mesiacov človek nemá inú prácu ako študovať literatúru, alebo selektovať nahromadené fotky v počítači. Takto som si minulú zimu (2011) aj ja triedil odbornú literatúru, sem tam som začítal do niektorých článkov, keď som zrazu natrafil na jeden starý článok o ferokaktusoch. Teraz keď píšem tento článok, tak si neviem spomenúť na meno autora, ale veľmi dobre sa pamätám, ako sa na ne sťažoval. V tom období boli ferokaktusy ťažko udržiavateľnými druhmi. Mysleli si, že sú to chúlostivé, v kultúrach nekvitnúce druhy, ktoré v naších zbierkach nemajú budúcnosť.

      Môj prvý ferokaktus som dostal asi pred 40 rokmi. Bol to Ferocactus glaucescens, ktorý mám vo svojej zbierke dodnes (ten najväčší kus na fotke v posadí). Časom som si objednal ďalšie semienka ferokaktusov, výsevom som moc neveril, pretože aj iní kolegovia ma varovali na problémy, ktoré prinášajú semenáče tohto rodu. Napriek tomu moje semenáče pozvoľna rástli a pribúdali mi ďalšie druhy z importných semien (dovoz semien ešte v tom období nebolo regulované!), ktoré klíčili na jedničku. Dorástli do tej veľkosti, kedy mali nastať predpovede ostatných. Rastliny by mali prestáť rásť a vegetovať, stratiť svoje koreňové systémy. Z nepochopiteľných dôvodov sa to okrem nepatrných výnimok nestalo. Ferokaktusy rástli znamenite! Dnes nie jeden z nich začína dospievať, kvitnúť, tvoriť plody a dobre klíčiace semená.

      Prečo sú tieto výsledky v protiklade s prepoveďami? Problém bude určite v spôsobe pestovania rastlín. Začiatkom a strede minulého storočia boli kaktusy považované za tropické, skleníkové rastliny a podľa toho boli aj pestované. Teplé, nevzdušné, tienené skleníky ferokaktusom vôbec nevyhovovali. Ja som svoje rastliny pestoval buď vo voľnej kultúre, alebo vo fóliovníku. Na zimu som ich ukladal ako ostatné kaktusy.

      Teraz mi je už jasné čo im vyhovuje. Majú radi teplo, veľké množstvo priameho slnka, pri raste veľa vody a čerstvý vzduch. V noci by im mali teploty klesnúť čím nižšie. Tieto optimá dosiahneme vo fóliovníku hlavne tak, že zabezpečíme vetranie aj cez noc. Keď som dokončil veľký skleník na streche a nasťahoval som ferákov hore, tak to bolo najhoršie rozhodnutie v mojom živote. Hňed v prvej sezóne som zistil, že sa im tam nepáči. Ich tvar začínal nadobudnúť stĺpovitý tvar na miesto guľovitého. Tŕne sa im skracovali a neboli také typicky pevné (slovo fero má aj význam pevný) ako sa to patrí. Po niekoľkých sezónach som sa rozhodol, že idú dole na svoje pôvodné stanovisko.

      Ďalším problémom asi bol použitá nádoba na sadenie. V tom období boli na trhu len hlinené, pálené črepníky, ktoré mali veľa negatívnych vlastnosti. Boli porôzné a cez ich stenu voda sa vyparila hneď. Na vnútrajšej strane sa nahromadili vodou vylúčené minerály, ktoré zlepili korienky k črepníku. Pri presadení vytiahnuté rastliny mali preto silne poškodené korienky. Dospelé kaktusy moc neznášajú takéto hrubé zásahy, nie sú výnimkami ani ferokaktusy. V dnešnej dobe používame nádobky z umelej hmoty. Pre ferokaktusy sa osvedčili široké, oblé misy. Korene s pôdou tvoria jeden celok a pri vytiahnutí sa korene netrhajú. Poškodenie je minimálne. Nevadí im keď sú presadené každý rok. Na zmesi substrátov sú tolerantné.

      V nadpise som zámerne položil otázku v tomto tvare: Kedy začínajú kvitnúť ferokaktusy? Odpovede na túto otázku sú dve. Prvá odpoveď je vek a veľkosť rastlín, druhá je ročné obdobie kvitnutia. Všeobecne si kaktusári myslia, že ferokaktusy musia byť veľmi staré na to, aby si vytvorili prvé puky a kvety. Sú medzi nimi druhy, ktoré nedosiahnu ani 10 cm v priemere a pravidelne zakvitnú a rodia. Takým druhom je napr. Ferocactus fordii, už ako 4-5 ročné semenáče sú schopné kvitnúť a ich kvet má prekrásnú purpurovú farbu s neopísateľným odtieňom. Kvety sa objavujú od začiatku leta do neskorej jesene. V zime potrebujú svetlo a teploty okolo 12 stupňov C.

      Krásnym, dobre rozšíreným druhom je už spomínaný Ferocactus glaucescens. Tvrdo pestované 5-8 ročné semenáče sú pri priemere 8-10 cm kvetuschopnými. Stredne veľké žlté kvety sa na nich objavujú celý rok. Mám viac exemplárov z rôznych lokalít a zbierok a môžem skonštatovať, že nekvitnú všetky naraz. Niektoré mi kvitnú okolo vianoc, skoro na jar, v lete, ako aj na jeseň, ale väčšinou kvitnú, keď dni sú krátke.

      Ferocactus santa-maria je silne vytŕnený druh, ktorý nasadzuje svoje puky na jeseň, kvitne neskoro v jeseni, alebo keď sú dni najkratšie. Kanárikovo žlté kvety im svietia do diaľky. Aj v zime sa mi ich podariloi vždy opeliť, majú dostatok peľu. Na to, aby začali kvitnúť stačí 8-10 rokov.

      Známy a krásny Ferocactus horridus s veľmi silnými a širokými tŕňmi začína kvitnúť 10 rokov po výseve. Transparentné, žlté kvety vydržia na rastline viac dní. Doba kvitnutia je v strede leta. Jeho varieta Ferocactus horridus v. herrerae už nie je tak tolerantná. Mám viac kusov väčších exemplárov a zatiaľ nepreukázali žiadnu ochotu na tvorbu pukov.

      Ďalším druhom je Ferocactus latispinus, ktorý kvitne pri menšom priemere. V poslednej dobe bol masovo rozmnožovaný a predávaný, napriek tomu, že patrí medzi  citlivejšie druhy. V prírode obiva viaceré štáty strednej časti Mexika. Táto obrovská plocha predurčuje výskyt rôznych foriem a adaptácie na odlišné lokálne podmienky. Tieto rôznorodosti sa u nich prejavujú aj v našich kultúrach. Krásne purpurové, biele alebo slabo žlté kvety sa na nich objavujú až na začiatky zimy. Problém je v tom, že u nás je v tomto období intenzita svetla malá, čo latispinusom nestačí na to, aby sa bez našej pomoci otvorili aj u nás. Rastliny, ktoré majú na jeseň nasadené puky, dáme do vykurovanej miestnosti k blízkosti okna a ešte im denne prisvietime niekoľko hodín umelým svetlom. Keď máme viac, naraz kvitnúcich latispinusov, môžeme ich opeliť a získať semienka. Exempláre, ktoré si nasadili plody počas zimovania nesmú byť vystavené k nízkym teplotám a vysokej hodnoty vzdušnej vlhkosti. V tomto prípade je riziko, že rastliny sa nainfikujú pliesňami cez plod, čo je ich konec!

      Počet druhov, ktoré kvitnú skoro a dobre je viac. Spomeniem ešte nasledujúce taxony: Ferocactus echidne, echidne var. victoriensis, flavovirens, macrodiscus, alamosanus, pottsii, viridescens, atď. Všetky majú typické kvety, mnohokrát so špecifickou farbou alebo odtieňom. Sú medzi nimi samoopelivé, ale aj cudzoprašné. Plody im dozrievajú väčšinou až v ďalšom roku. Semená majú dosť veľké a dobre klíčivé a semenáče rastú spoľahlivo. Pestrofarebné tŕne ich radia medzi najkrajšie kaktusy vôbec.

      Neraz ma fascinujú fotky z prírody, ferokaktusy v nej chýria farbami, ich tŕne sú dlhé a dobre vyvinuté, sú dominantnami krajiny. Nechápavo sa pozerám na počet pukov a kvetov, následne plodov na vyspelých jedincoch. Ako je to možné, že v takej aridnej oblasti čo obývajú ferokaktusy, dokážu za jednu sezóny vytvoriť toľko hmoty a energie? Rád by som chcel vedieť odpoveď na túto otázku, mohol by som potom aj ja ešte skôr dostať do kvetu aj ostatné druhy.

     Podľa dnešných znalosti rozlišujeme asi 30-35 druhov a variet. So zaradením do rôznych skupín nie sú jednotné názory. Každý autor má svoj názor na tú istú vec. Súperenie týchto "znalcov" sa asi nikdy neskončí. Nás ostatných "laikov" viac zaujme vzhľad a zdravie rastlín, ako ich triedne usporiadanie. Krásne vytŕnený ferokaktus bude vždy ozdobou každej zbierky. Ako som to chcel v tomto článku naznačiť, aj tomoto rode sú menšie druhy, ktoré tak skoro neprerastú skromné priestory väčšiny kaktusárov. Výber semien a semenáčov je uspokojúci. Stačí si vybrať a zaradiť ich do našich kolekcii.

Zaradenie taxónov do rodu Ferocactus podľa N. P. Taylora a J. Y. Clarka z roku 1983:

rod         sekcia     skupina (okruh)    druh(species)    poddruh (subspecies)    synoníma

Ferocactus

             Ferocactus

                          Ferocactus robustus

                                       Ferocactus chrysacanthus

                                       Ferocactus cylindraceus syn. Ferocactus acanthodes, rostii,

                                                     subsp. eastwoodiae syn. acanthodes var. eastwoodiae, cylindraceus var.

                                                                                            eastwoodiae, eastwoodiae

                                                     subsp. lecontei syn. acanthodes var. lecontei, cylindraceus var. lecontei,

                                                                                     hertrichii, lecontei,

                                                     subsp. tortulispinus syn. acanthodes var. tortulispinus, cylindraceus var. 

                                                                                           tortulispinus, tortulispinus,

                                        Ferocactus fordii

                                                     subsp. borealis,

                                        Ferocactus gracilis, syn. peninsulae var. gracilis,

                                                     subsp. coloratus syn. coloratus, gracilis var. coloratus, peninsulae var.

                                                                                       coloratus,

                                        Ferocactus herrerae, syn. wislizenii var. herrerae

                                        Ferocactus johnstonianus

                                        Ferocactus pilosus, syn. piliferus, piliferus var. stainesii, piliferus fa.

                                                                              flavispinus, pringlei, stainesii, stainesii var. haematacanthus,

                                                                              stainesii var. pilosus, stainesii var. pringlei,

                                        Ferocactus robustus

                                        Ferocactus peninsulae, syn. horridus,

                                        Ferocactus santa-maria, syn. peninsulae var. santa-maria, towsendianus var. santa-

                                                                                      maria,

                                        Ferocactus towsendianus, syn. peninsulae var. towsendianus,

                                        Ferocactus viridescens

                                                     subsp. orcuttii, syn. orcuttii, viridescens var. orcuttii,

                                                     subsp. littoralis, syn. viridescens var. littoralis,

                                        Ferocactus wislizenii syn. arizonicus, falconeri, phoeniceus, wislizenii var. albispinus,

                                                                                 wislizenii var. phoenicus,

                                                     subsp. tiburoensis, syn. tiburoensis, wislizenii var. tiburonensis

                                               Prírodne hybridy:

                                        Ferocactus X gatesii, syn. gatesii, gracilis subsp. gatesii,

                                        Ferocactus X grandiflorus syn. chrysacanthus subsp. grandiflorus,

                                                                                         fordii var. grandiflorus,

                           Ferocactus pottsii

                                         Ferocactus diguetii

                                                       var. carmenensis

                                         Ferocactus emoryi syn. covillei

                                                        subsp. rectispinus, syn. emoryi var. rectispinus, rectispinus,

                                         Ferocactus lindsayi

                                         Ferocactus pottsii  syn. alamosanus var. platygonus, pottsii var. alamosanus,

             Bisnaga

                            Ferocactus glaucescens

                                         Ferocactus alamosanus

                                                        subsp. reppenhagenii, syn. reppenhagenii,

                                         Ferocactus echidne

                                                        var. rhodanthus, syn. rhodanthus,

                                                        var. victoriensis, syn. victoriensis,

                                         Ferocactus flavovirens

                                         Ferocactus glaucescens, syn. pfeifferi

                                         Ferocactus schwarzii

                            Ferocactus latispinus

                                          Ferocactus haematacanthus

                                          Ferocactus hamatacanthus, syn. hamatacanthus var. crassihamatus,

                                                       subsp. sinuatus, syn. hamatacanthus var. sinuatus,

                                          Ferocactus histrix, syn. electracanthus, melocactiformis,

                                          Ferocactus latispinus, latispinus var. flavispinus,

                                          Ferocactus macrodiscus, macrodiscus var. multiflorus,

                                                       subsp. septentrionalis, macrodiscus var. septentrionalis,

                                          Ferocactus recurvus, syn. latispinus subsp. spiralis, latispinus var. spiralis, nobilis,

                                                                                   recurvus var. spiralis,

                                                       subsp. greenwoodii, syn. latispinus subsp. greenwoodii, latispinus var.

                                                                                               greenwwodii, recurvus var. greenwoodii,